Algemene voordelen

Sneller groeien, meer/grotere vruchten/bloemen
Mensen voegen vaak extra meststoffen toe om hun planten sneller te laten groeien en laten ondertussen de planten staan op een slecht verlichtte plaats.
Licht is de belangrijkste energieleverancier van de plant, en als u bijlicht zal deze hierdoor alleen maar sneller groeien en meer en grotere vruchten/bloemen produceren.


Overlevingslicht.

Sommige, vooral zuiderse planten hebben het heel zwaar tijdens onze West-Europese winters en kwijnen zichtbaar weg om soms zelfs de geest te geven.
(bijvoorbeeld woestijnirissen)
Dit komt omdat er in de winter tot 10 maal minder licht aanwezig is dan in de zomer. Een extra dosis licht kan deze planten gezond tot aan de lente brengen.
Ook uw keukenkruiden (basilicum ed.) zullen 's winters overleven met een kleine ledlamp erboven.


Triggeren van lichtintensieve bloeiplanten

Sommige planten zijn in onze streken zelfs in de zomer moeilijk tot bloeien te brengen (cactus en orchidee) en een sterke SUN ledlamp erboven hangen kan dan de bloei op gang brengen.


Verlengen van de dag

Hoe verder van de evenaar, hoe korter de dagen in het winterseizoen. Vele lente-en zomerplanten die ook in de winter gekweekt worden (sla) hebben nood aan langere dagen (zoals in hun groeiseizoen). Ledlampen zijn een energiezuinige manier om de dag van uw planten te verlengen.


Meer resistente planten

Planten die door onze SUN modellen worden belicht hebben dikkere celwanden en een hogere productie van chitine (voor een sterkere huid van de plant) waardoor zij veel weerbaarder zijn tegen parasieten (die hierdoor trachten te bijten) en schimmels wiens meeldraden hierdoor moeten dringen om zich te voeden.


Minder parasieten

Het kortegolflengtelicht met in het bijzonder UV-licht zijn lichtfrequenties die een zeer hoog energiegehalte hebben en die inbeuken op kleine organismen, parasieten en schimmels die uw gewassen bedreigen. Deze zullen dan ook veel minder aanwezig zijn onder onze lampen.


Vroeger groeien, bloeien én vrucht dragen

Door op strategische momenten uw gewassen dat extra beetje energie te geven kunt u uw product vroeger op de markt brengen waardoor u vaak een veel betere prijs zal krijgen dan wanneer u op de algemene dagen/weken naar de veiling trekt.


Speciefiek voor bloemen Betere kleuren bij snijbloemen en orchideeën.

In onze ledlampen zitten meer kortegolflengteleds die ervoor zorgen dat de productie van carotenoïden (waaronder caroteen) wordt gestimuleerd. Ook sterk rood licht, dat de productie van een ander carotenoïde pigment, xantofyll, stimuleert, zit in onze lampen. Hierdoor krijgen ook bloemen een mooiere, intensere kleur. Dit hebben we ook gemerkt bij onze testopstelling bij de orchideeën van Crustacare BVBA.


Speciefiek voor groenten en fruit
Meer smaak?
Het is onze ondervinding dat groenten die zijn bijgelicht met onze SUN ledlampen lekkerder smaken. Dit zou komen door de verhoogde hoeveelheid kortegolflengtelicht in onze lampen die het tekort aan dit type licht in een serre compenseren. Immers een serre weerkaatst een groot deel van het kortegolflengtelicht. In het middelandse zeegebied is er ook een verhoogde hoeveelheid van dit licht, en als u al eens Griekse tomaten geproefd hebt dan weet u welk effect dit heeft op de smaak. Echter smaaktesten kunnen nooit objectief zijn en daarom kunnen wij dit ook niet zwart op wit garanderen.


Gezondere groenten en fruit

Door de toevoeging van UV en de opdrijving van de blauwe en witte leds in onze lampen maken planten meer antioxidanten aan om zich te beschermen tegen dit hoogenergetische licht. Dit zijn de kankerbestrijdende stoffen die (samen met vitamines en vezels) die groenten en fruit zo gezond maken.
(zie artikel de Standaardover UV bij documentatie)


Mooiere vruchten

In onze ledlampen zitten meer kortegolflengteleds die ervoor zorgen dat de productie van carotenoïden (waaronder caroteen en xantofyll) wordt gestimuleerd. Hierdoor krijgen vruchten (bv tomaten) een mooiere, intensere kleur, alsof ze onder de zomerzon stonden.