Tests
Op deze pagina kunt u het resultaat zien van onze ledlampen in de praktijk.

Bij dit filmpje kunt u zeer goed het verschil zien tussen de verschillende effecten van blauw (kortegolflengte) en rood (langegolflengte) licht op de planten. Bij de meer rode lampen ziet u dat de planten zeer sterk stretchen. En bij de blauwe lamp ziet u dat de planten eerder uitbossen in de breedte. Dit komt omdat planten die veel rood licht krijgen denken dat ze in de schaduw staan en naar de zon moeten toegroeien om te overleven. (stretchen) Terwijl planten die blootgesteld worden aan hoge dosissen blauw licht denken dat ze in de volle zon staan en zich voornamelijk gaan focussen op uitbossen om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen, en zich ook wapenen tegen deze hoogenergetische stralen door een sterke celstructuur. In de praktijk betekent dit dat de planten in de breedte gaan groeien eerder dan stretchen naar het licht toe en sterkere wanden gaan hebben.


Test twee is een vergelijkende test tussen een SUN ledlamp en een 4OO Watt hogedruknatriumlamp.

Deze test werd gehouden tussen een 4OO Watt hogedruknatriumlamp van Phillips PIA technologie type greenpower en een 120 Watt SUN ledlamp van DAYLED in een volledig donkere ruimte.
Er werden 3 types sla gezaaid in rijtjes samen met een rijtje basilicum onder elke lamp.
De test gebeurde onder identieke klimatologische omstandigheden, en er was geen interferentie van de lampen onderling. Ook werd op gepaste tijdstippen water gegeven indien dit nodig was.
De test duurde vijf weken en de lampen werden eerst op 2 meter hoogte gehangen om te testen of er genoeg lichtkracht was om te kiemen, na 2 weken werden de lampen werden de lampen op één meter hoogte gehangen voor de rest van de test.
Bij de eerste 2 foto's zien we de plantjes na 2 weken zowel onder de HPSlamp en de SUN ledlamp.


De 120 Watt SUN ledlamp van DAYLED    De 400 Watt Phillips Greenpower HPS lampDe plantjes onder de natriumlamp doen het lichtelijk beter, dit komt waarschijnlijk omdat in de natriumlamp veel meer rood licht zit dan in de SUN lamp, wat het stretchen stimuleert. (zie langegolflengtelicht).
Alsook omdat er in de SUN lamp UV licht zit dat het kiemen wat afremt. (zie uv licht)
Dit verschil zien we vooral bij de basilicumplantjes op de onderste rij omdat dit echt lichtkiemers zijn, en de HPS-lamp veel meer licht geeft.
Na 5 weken zien we echter een heel ander beeld. De overstretching bij de hogedruknatriumlamp als gevolg van te weinig blauw en UV licht heeft zich gewroken op langere termijn waardoor de SUN ledlamp het verschil heeft goedgemaakt.

De 120 Watt SUN ledlamp van DAYLED De 400 Watt Phillips Greenpower HPS lamp
Het meer verspreidde licht van de SUN ledlamp heeft ervoor gezorgd dat de energie die de plantjes ontvingen van het licht werd omgezet in een gezonde verhouding celdeling en celstrekking waardoor de planten een constante gezonde groei kenden.

Het meer rode licht van de 400 Watt HPS lamp heeft, hoewel het veel meer lichtkracht had dan de 120 Watt ledlamp zeker niet meer bladmassa ontwikkeld, eerder minder. Dit komt door de scheefgetrokken verhouding van rood en blauw licht, waardoor de planten teveel celstrekking hadden waardoor de groei niet mooi constant verliep en bijgevolg trager.

Een ander gevolg is dat de stengels bij de HPS lamp langer waren, maar de bladeren groter bij de SUN ledlamp. Dit komt omdat blauw licht de plant aanzet tot meer vegetatieve groei en rood licht meer aanzet tot strekking, het groeien naar het licht toe. (zie hoe werkt een ledlamp)