Tot voor kort was er veel scepsis over ledverlichting voor plantenkweek. Je kon je planten niet enkel met ledverlichting tot bloei brengen, de lichtkracht was te gering, het aantal lumens per Watt was te laag, en vooral de kostprijs was veel te hoog. Deze kritieken gelden nu niet meer. Door onderzoek naar lichtopname bij planten zijn we erin geslaagd de configuratie van onze ledlampen af te stellen op de lichtabsorptiepieken van chlorofyll A en B, waardoor we planten op ledverlichting alleen kunnen laten groeien en bloeien. En door de ontwikkeling van de High Power leds kunnen er tegenwoordig lampen geproduceerd worden met een hoge lichtkracht aan een relatief lage prijs. Wij hebben berekeningen en testen gedaan waaruit blijkt dat ledlampen hun kostprijs meer dan 2 keer toe terugverdienen in één levensduur* in vergelijking met de huidige technologieën. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat ledverlichting de standaard zal worden in de tuinbouw in de nabije toekomst en dat ook kleine tuinders en liefhebbers massaal de voordelen ervan zullen inzien. Wij bij Dayled zijn er dan ook om u bij te staan met expertise en uitstekende producten aan concurrerende prijzen als u erover nadenkt om deze nieuwe technologie in huis te halen.

*Deze berekening zijn gebaseerd op een levensduur van 50000 branduren.

Zeer laag energiegebruik

Omdat onze ledlampen enkel de lichtstralen uitzenden die werkelijk worden opgenomen door de plant (zie hoe werken ledlampen) kan er enorm veel energie bespaard worden. Wij hebben ons 120 Watt SUN model getest naast een 400 Watt hogedruknatriumlamp. Daaruit bleek dat ons model even goed of beter presteerde. Dit komt neer op een energiebesparing van ongeveer 70 procent!
Bereken hier uw voordeel als u overschakelt van HPS naar LED.


Enorm lange levensduur

Onze ledlampen gaan tot 50 000* branduren mee zonder zwaar aan lichtkracht te verliezen. Ter vergelijking, de meeste HPS-lampen verliezen veel lichtkracht voor 10 000 branduren, en moeten bijgevolg vervangen worden.
Dit is een claim van de producent, en wij hebben dit niet zelf getest. Wij kunnen dus niet verantwoordelijk worden geacht als de leds minder lang meegaan.

*(sommige ledproducenten claimen 80 000 branduren, echter, hierrond zal het rendement al sterk gezakt zijn)
*50 000 branduren komt overeen met de lampen 7,5 jaar lang, 18 uur per dag te laten branden)


Custom aangepaste lampen

Een ander groot voordeel van ledlampen is dat de lampen bestaan uit erg veel kleine leds van bepaalde kleuren. Dit stelt ons in staat om de samenstelling volledig te configuren op de noden van de planten. Zo kunnen we bepaalde frequenties toevoegen (bv UV bij de SUN modellen) en andere frequenties verhogen (zoals bv het blauwe licht) om een ideale lichtbalans te krijgen.


Zeer lage hitteontwikkeling

In tegenstelling tot gasontladingslampenlampen genereren ledlampen geen hoge temperaturen naar de planten toe. De beperkte overtollige hitte bij onze ledlampen wordt langs de achterkant geventileerd (tot max 60° Celsius)
Al onze lampen worden gekoeld met koelvinnen (tot 21 Watt) of ventilatoren (vavaf 50 Watt).
Hierdoor kunnen Ledlampen zeer dicht bij de plant gehangen worden zonder deze te verbranden. Dit is zeer handig als u jonge, kwetsbare plantjes snel wil opkweken.
Ook is door de lage temperatuurontwikkeling het risico op brand heel gering.


Plug and play principe

Onze ledlampen kunnen gewoon op 220 V worden aangesloten met een gewone stekker, en door hun laag energieverbruik hebben ze geen nood aan de hogere voltages die een HPS-lamp nodig heeft. Hierdoor zijn onze lampen dus ook zeer makkelijk te installeren. Ook kan je onze ledlampen aansluiten op zeer lage Amperes, waardoor je ook nog eens kan besparen op dure schakelkasten.


Lage werkingskosten

Deze zijn zeer laag bij ledlampen. omdat bij de leds op zich zeker zo lang meegaan als de armatuur, hoeft men dus ook nooit de peren te vervangen zoals bij alle andere lampen.
De meerprijs die het vervangen van oude peren bij Son T-lampen met zich meerbrengt bedraagt tot 25% van de aanschafkosten van een Ledlamp.
Omdat leds maar in één richting schijnen, heeft u ook geen spiegelkasten nodig, en is er een minimale lichtvervuiling.


Groen

Ledlampen zijn ook heel erg milieuvriendelijk. Ledlampen verbruiken veel minder elektriciteit dan andere lampen waardoor hun de uitstoot van CO2 sterk verlaagd wordt indien men overschakelt op ledverlichting. Niet alleen bespaart u enorm veel energie, en dus co2-uitstoot bij het gebruik van onze lampen. Ook bevatten ledlampen in tegenstelling tot gasontladingslampen en fluorescentielampen geen kwik, een zwaar metaal dat heel erg lang in het milieu blijft hangen. Met ledlampen loopt u helemaal geen risico dat uw groeiomgeving besmet raakt met dit giftige metaal.


De prijs is de prijs

Ledlampen zijn relatief duur in aanschaf, maar er zijn geen verborgen kosten. Zo is er geen voorschakelapparaat nodig omdat dit verwerkt is in de lamp zelf en zijn er ook geen spiegelkasten nodig aangezien het licht al in de juiste richting wordt verspreid. Daarbovenop komt de rechtstreekse besparing op elektriciteit en de onrechtstreekse door de vermindering van water en voedingskosten. Dit alles maakt dat de aankoopprijs bij ledlampen de werkelijke prijs is.


Sterkere planten

Door de toevoeging van UV en andere lichtkleuren met een korte golflengte, overstretchen de planten niet, en zijn hun celwanden steviger waardoor ze beter bestand zijn tegen schimmels en parasieten.


Mooiere kleuren

De speciefieke golflengtes die in ledlampen zitten die niet voorkomen in HPS-lampen hebben ook andere effecten, zoals meer pigmentproductie (carotenoïden) wat resulteert in mooiere kleuren van bloemen en vruchten.

Ook zijn wij ervan overtuigd dat kortegolflengtelicht een essentieel element is voor de smaak van fruit en groenten. Dit is ook waarom serreplanten minder smaak hebben dan deze gekweekt onder de volle zon in het middelandse zeegebied. Smaak is echter een subjectief gegeven en wij kunnen deze stelling dus ook niet zwart op wit bewijzen.